Exdictat a favor de la immersió lingüística

Foto

Avui, dilluns 26 de setembre del 2011, la gent d'Esquerra Republicana de Sabadell ha organitzat un dictat per defensar la immersió lingüística a les escoles catalanes.

Em van demanar que n'escrigués el text, els vaig fer cas i avui l'he dictat a una cinquantena de persones. Un cop fet això, he pensat que podria penjar-lo aquí, també. Com que no pot ser un dictat (perquè ja el teniu escrit, i bla bla bla), us proposo un joc. L'exdictat en qüestió és ple de fragments dels poemes de Pere Quart... què us sembla si intenteu trobar-los? Sort!

 

CONTRA ELS ROBADORS DE PARLARS I ENXANETES

 

Joan Oliver no era rabassut ni un xerraire putxinel·li sinó tot el contrari. A més a més, era un home que volia, ei, si podia ser, un poc de molt i un xic de tot, un somiador que ens va enganyar fent-nos creure que havia canviat de barri només per passar-s’ho bé, per distreure’s, potser per contemplar el país des d’aquella distància meravellosa de qui ja ve de tornada de tot.

S’amaga —és un secret, no ho expliqueu a ningú— dins dels llibres i les converses de mercat, i si parem bé l’orella podem sentir-li dir que la democràcia, a casa nostra, no reïx perquè a l’Espanya retardada encara lleven fruit caciquismes, tupinades, capellanies i feus, rebrots d’antigues usances.

Quan els de l’oest vinguin a prendre’ns el parlar i les enxanetes, quan vulguin punxar-nos els pneumàtics i treure’ns els bastons del ball, penseu en el gran Pere Quart, deixeu de pentinar-vos les calbes, alceu-vos del sofà, i disfresseu-vos de vaca de la mala llet. Perquè no som tigres captius i no ens han de ratllar la pell ni les fuetades ni l’ombra de la reixa.

I el matí aquell en què ja no ens creixin molses estranyes pertot arreu podrem cantar plegats que tenim tres turons que fan una serra, quatre pins que formen un bosc espès, i cinc quarteres que no són massa terra... perquè com el Vallès no hi ha res! 



   

Comentaris


No hi ha cap comentari


Comenta

El comentari s'ha enviat correctament





Es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.