Grafit polític

Foto

Em té el cor robat una pintada magnífica que hi ha en un contenidor d’un carrer cèntric de Sabadell. “Graffitti polític”, diuen unes lletres negres, majestuoses, excelses. Em té enamorat a mi (això ho sé segur) i al Joan Oliver i al Francesc Trabal (això no ho sé tan segur, però m’encanta imaginar-m’ho). És l’humor absurd, o almenys l’humor absurd a primer cop d’ull. Però rere aquesta màscara de no voler dir res, de trapelleria, d’estirabot, sempre hi ha alguna cosa més, uns bocins de mala llet, de denúncia social o de murrieries més gruixudes que si ho mirem amb ulls lectors sabrem descobrir-hi.
 
És ben sabut per tothom que de pintades n’hi ha de dos tipus: les que tenen contingut polític i les que no. Als ulls de les tietes i altres ments benpensants, unes i altres embruten les façanes, portes i mobiliari urbà divers de la mateixa manera. Així, una ciutat plena de pintades és una ciutat xaixa; i en canvi, una ciutat sense pintades és la millor ciutat del món, és neta, polida i immaculada, és el somni de la civilització, és Mònaco. No ho discuteixo, tot són gustos.
 
Gustos rima amb Bustos, i Bustos (Manuel) és l’alcalde del reialme aquest que es diu Sabadell, i que és la terreta on he viscut tota ma vida. Doncs el Bustos, com a bon batlle, vol tenir les tietes contentes, i s’ha proposat de treballar amb tota l’ànima perquè la ciutat brilli de pulcritud, i ha esmerçat molts esforços per trobar el millor mecanisme per netejar (al preu que sigui) les pintades incòmodes que alguns conciutadans incívics fan per aquí i per allà.
 
Totes les pintades? No, no totes. Casualitats de la vida, les úniques pintades que desapareixen són les que tenen contingut polític, i d’entre aquestes, les que baten el rècord de no-permanència són les que esmenten algun dels membres del Consistori (del bàndol governant, és clar). Qualsevol crítica els fa por, i una pintada... ui, una pintada encara més! Per justificar-ho diran que és brutícia... però ¿no són brutícia (segons el seu criteri) també tots els gargots que poblen els bancs de les places? Doncs aquests duren, i duren, i duren...
 

Per combatre aquestes incongruències, algú ha trobat la solució, l’escletxa per on es pot fer crítica, i ningú de la Casa Gran no ha corregut a esborrar-ho. Per combatre l’estupidesa, algú ha “embrutat” un contenidor i ningú no s’ha parat a pensar tota la profunditat d’aquesta crítica mordaç a una manera d’entendre la netedat d’una ciutat. Per combatre tanta ximpleria, un anònim ha escrit amb lletres negres, majestuoses, excelses: “Graffitti polític”. I des del seu cau somriu mentre l’Oliver i el Trabal se’l miren orgullosos de veure que la seva ombra continua tan vigent com sempre. I que per molts anys!



   

Comentaris


No hi ha cap comentari


Comenta

El comentari s'ha enviat correctament





Es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.